Van kinderfietshelm tot beetverklikker.
Bij het vliegvissen op wintervoorn, maar ook vissend op stromend water, wordt vaak gebruik gemaakt van beetverklikkers. Meestal wordt die beetverklikker op de lijn bevestigd. Er zit dan een gleufje in, waar de lijn ingelegd wordt. Daaroverheen komt een elastiek waardoor de lijn geblokkeerd wordt en de beetverklikker op z’n plek blijft.
Voordeel is dat de verklikker er weer afgehaald kan worden.
Nadeel is dat dit type verklikker vaak van de lijn afvalt tijdens het werpen. En de kosten spelen een rol, ze zijn niet echt goedkoop.
Het aanbod in maten is ook beperkt. Grofweg zijn er twee maten te koop: de grote en de kleine. Vaak is dat net niet het maatje dat je wenst.
Daarom maak ik ze nu zelf en ik zal uitleggen waarom en laten zien hoe.
Ik wil een verklikker die past bij de nimf waarmee ik vis. In de winter gebruik ik soms 1 nimf en soms 2. Het gewicht varieert heel erg omdat ik ook varieer van haakmaat 18 to 10 en eveneens varieer tussen tungsten, brass of een glazen kraal.
Mijn ervaring is dat een optimale afstelling van je verklikker de vangkansen vergroot. Hoe beter afgesteld, hoe beter je de aanbeet (soms alleen maar de aanraking) van je nimf door de vis ziet. Vergeet niet dat in de winter de voorn de nimf niet echt pakt. Meestal wordt er wat aan “geknabbeld”- ik noem het zo, maar heb het nog nooit gezien- met als gevolg dat je een minimale trilling ziet op een goed uitgebalanceerde verklikker. En daar draait alles om bij het voornvissen: je moet onmiddellijk op dat trillinkje reageren door aan te slaan want de vis laat de nimf in een seconde weer los. Het goed reageren is het verschil tussen leuk of fantastisch vangen. Ook grote voorns, die extra voorzichtig zijn, laten zich zo vangen.
De verklikker is in balans als hij net door het wateroppervlak “breekt”. dan zie je dat ie net niet onder getrokken wordt en net nog drijft. Dat bereik je door zelf het formaat van je verklikker te bepalen. Ik heb er zoveel gemaakt dat ik er nu een stuk of vijftig in een doosje heb, in veel verschillende afmetingen, .
Hoe maak ik ze:
Ik gebruik foam, de kunststof vulling van een kinderfietshelmpje is perfect ( 1,50 euro bij de kringloopwinkel)
Daarnaast heb ik een paar aluminium pijpjes van ongeveer 10 cm. (ik gebruikte daarvoor een uitschuifmechanisme vergelijkbaar met een oude autoradio antenne. Verschillende diameters.
Ik heb aan elk pijpje een scherpe kant geslepen: pijpje in een boormachine en laten draaien langs fijn schuurpapier.
Met het holle pijpje boor ik voorzichtig staafjes foam uit de kinderhelm (de buitenbekleding is er uiteraard van af).
Dan neem ik mijn dubbing naald (omdat die een handvatje heeft). Ik verwarm de naald boven een waxine lichtje en duw de warme naald door het midden (in de lengterichting) van het foamstaafje. Er ontstaat daardoor een smal “kanaaltje” in het foamstaafje.
Ik een wattenstaafje van plastic (geen karton want dat werkt niet) en die houd ik enkele seconden, met een wattenuiteinde in elke hand, boven het waxine lichtje / kaarsje, tot het midden zo zacht is dat ik het kan uitrekken (handen van elkaar af bewegen).
Er ontstaat een versmalling in het midden van het wattenstaafje. Dan knip je het uitgerekt wattenstaafje precies in het midden door. Je hebt dan een pijpje van het wattenstaafje dat aan 1 kant een puntje heeft.
Je neemt dan het foamstaafje, waar je het kanaaltje al in gemaakt hebt. Schuif het puntje van het wattenstaafje in het foampijpje. (eventueel met wat bindlak glad maken, plakt ook nog)
Snij het wattenstaafje af op de lengte van het foampijpje.
Als de zaak in elkaar zit heb je bijna je verklikker. Je neemt een prikkertje voor borrelhapjes en je knipt daar een punt van af. Ongeveer 1,5 cm is genoeg.
De montage:
Voor je gaat vissen schuif je deze verklikker over (!) je tippet of leader. Daarna zet je de tippet of leader vast op je vliegenlijn. Je zet de verklikker vast door het puntje van het borrelprikkertje in de brede kant van het wattenstaafje en je ziet dat de verklikker stevig op de draad zit. Laat het borrelprikkertje ongeveer 3 mm uit de verklikker steken, bij het verzetten van de verklikker moet je dat puntje er even uithalen en weer terug zetten.
Tips:
-maak veel van die verklikkers en ga er mee experimenteren tot je de vorm hebt die jou het meest bevalt. Ik heb als langste verklikker een foampijpje van 4 cm en 5 mm breed. Voor het vissen met zware nimfen.
Ik heb een aantal verklikkers gelakt met nagellak. Ziet er leuk uit, maar wit is toch wel heel goed zichtbaar.
Bedenk dat een lang en slanke verklikker ook makkelijk aanslaat omdat je minder weerstand hebt.
Ik geef de borrelhouten puntjes met nagellak een klein tipje. Verhoogt de zichtbaarheid.
Chris van Elk, maart 2020
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!