Review Maassluis

Onverwacht winter vliegviswater binnen zeer bebouwde kom.

De titel geeft het al aan, vliegvissen in Maassluis, heeft een iets andere dimensie dan gewoonlijk. Je staat midden in het oude winkelhart van Maassluis met je hengel te zwaaien. Normaal zou je voor gek versleten worden als je in zo’n omgeving je visdag zou doorbrengen, maar Maassluis heeft iets dat het toch de moeite waard maakt. Namelijk veel en relatief grote wintervoorn.
Het is aan te bevelen om in Maassluis de auto te parkeren aan aan de PC Hooftkade, rechts voor de brug over de Zuidvliet. Daar is een ruime parkeerplaats, waar je de hele dag gratis kunt staan. Dat is ook voor veel vliegvissers het startpunt .
Vanaf de parkeerplaats loop je tegen de Zuidvliet aan, je kunt naar rechts lopen,  of je gaat naar links. Die kant loopt na een paar honderd meter dood. Ga je de brug bij dee parkeerplaats over dan kom je na tweehonderd meter aan de Noordvliet. Sla je rechts af dan tref je wat breder water waar  een aantal bootjes afgemeerd ligt. Sla je links af blijf dan aan de zuidzijde, daar zijn geen winkels en kun je goed werpen.  Loop je de zuidzijde verder af, dan passeer je een ophaalbrug en daar  ligt “de kom” waar een zijsloot in uitkomt.  Die kom is een redelijk goede plek, omdat het daar meestal licht stroomt en je nimf mooi meedrift. Het slootje , langs de Goudsteen,  is ook redelijk bevisbaar, ongeveer 60 cm diep en smal, maar er zitten soms verrassende voorns.
Zowel de Noordvliet als de Zuidvliet lopen, vanaf het centrum gezien, door tot de A-20. Afhankelijk van het herfst/ winterseizoen is het hele stuk de moeite waard. Maar… zoals gezegd is het een typische winterstek, het moet echt koud zijn wil je er vangen, met andere woorden, de voorn moet uit de polders naar binnen zijn getrokken. Ben je te vroeg, zoals begin november dit jaar (2013), waarin de temperatuur nog rond de 15 graden is, dan moet je het hebben van toevalstreffers en vang je nog maar weinig.
Zowel de Noordvliet als de Zuidvliet zijn diep. In de zomer bedekt met waterlelies en die moeten dus afgestorven zijn, ook een reden om echt tot de winter te wachten, zo niet dan zit je om de haverklap vast aan resten van planten. De diepte  van de Noordvliet en de Zuidvliet ligt rond de 2 meter tot 2,20. Je hebt dus een tip nodig van minstens 2,50. Het beste is om je tip rechtstreeks aan de vliegenlijn te binden, dus ook niet nog eens een leader. Wil je toch iets van een verloop van dikte hebben, knoop dan zelf een meter 16/100 voor je tippet. De tip kun je varieren van 10/100 tot 12/100, dikker is echt niet nodig.
Mijn ervaring is dat je je nimfen wel moet binden met een tungstenkop, anders duurt het afzinken te lang, maar hou het zeker in het begin klein. Grote nimfen vangen ook wel maar de wintervoorn lijkt verzot op kleine nimfen. Je kunt van alles proberen, pheasanttail, redtag, yellowtag, het is een zaak om uit te proberen wat vangt op de dag dat jij er vist.
De lange tip betekent dat je vrijwel uitsluitend over de bodem vist en haal in de regel langzaam binnen, achtjes draaien werkt goed. Als de vis niet erg actief bijt kan af en toe een rukje wel helpen, maar vooral niet te snel strippen.  En ook hierbij geldt, experimenteer met de manier van strippen.
maassluis winter 2013 034Op dit water is een beetverklikker aan te raden, alleen zeer ervaren vliegvissers vissen op het gevoel, maar dat is een stuk moeilijker dan registeren of je verklikker beweegt. Een klein verklikkertje  of een klontje Putty is voldoende want de aanbeten zijn soms heel voorzichtig, je ziet dan niet meer dan een lichte trilling van je verklikker of hij staat een fractie van een seconde stil. Dat is het moment om aan te slaan, niet te wild, zeker niet je hengel optillen maar een flinke “haal” aan je lijn is voldoende om de haak te zetten. Je vist immers met een lichte tip en wintervoorn kan zwaar zijn. Als je de vis hebt gehaakt kun je hem voorzichtig binnen drillen. Een schepnet is geen overbodige luxe  want je staat op de kademuur en tillen van een voorn van 25 cm aan 12/100 lukt meestal niet.
Nog even wat praktische informatie: je loopt in het centrum van Maassluis en ook hier geldt meer dan anders dat je veel mensen achter je langs hebt. Voorzichtig dus. Maar het is ook hinderlijk als je bij je back-cast steeds met je tungstennimf tegen de ruiten van de huizen aan tikt, leer je aan om in diagonaal  te werpen.
Tussen de Noorvliet en de Zuidvliet ligt de markt met een aantal cafes, daar ben je welkom om een kop koffie te drinken en kun je gelijk naar de wc. Mijn ervaring is dat je je hengel in de hal kunt neerzetten.
Veel voorn trekt roofvissen aan, vooral snoek, je zult regelmatig meemaken dat je een enorme klap naast je ziet en hoort. Durf je het aan dan kun je er ook eens een snoekstreamer aanbinden. Maar omdat het werpen met een streamer met extra grote haken extra riskant is, wees er voorzichtig mee naar het winkelende publiek.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *