Review Jachthaven Kampen

Vandaag, 6 november 2014, met Marius van Kampen wezen vissen in Kampen, aan de IJssel. Waar helemaal? Ja, in Kampen, we hebben er 140 km voor gereden, vroeg van huis en pas om 10.30 uur de hengels in het water.

We besloten om in Kampen te gaan vissen omdat we steeds op zoek zijn naar nieuwe winterstekken. Door Internet af te zoeken zijn we op de stekken in Hoorn gestuit; zo kwamen we via een beschrijving op www.ikvis.nl  tot de conclusie dat Kampen de moeite waard kon zijn. Vandaar dus.

Kampen is eenvoudig en redelijk snel te bereiken als je niet tijdens de spits de A12 op gaat. Maar vanuit den Haag ontkom je daar niet aan. Na Utrecht valt het dan wel weer mee, maar je bent toch al gauw anderhalf uur reistijd kwijt. De terugweg is in de spits een regelrechte ramp. Alle fileknelpunten kom je tegen.
Maar is het dan toch nog de moeite waard? Voor ons was het dat vandaag zeker. Toen we eenmaal in Kampen centrum waren en arriveerden aan de Havenweg, viel ons als eerste op dat we er volop en gratis konden parkeren, zelfs op het terrein van de jachthaven. De grachten in de stad hebben we niet bevist, de waterstand was te laag. Maar van hengelaars in de jachthaven, hoorden we dat die grachten in de wintermaanden vol voorns zitten.
Kampen heeft een aantal kleine havens. Wij kozen voor de jachthaven aan de Havenweg. Behalve het voordeel van de parkeerplaats ligt naast de jachthaven een visrestaurant  (hoek Hagenkade / Oude Straat) waar je kunt lunchen, koffiedrinken en je sanitaire stop kunt maken.
We kwamen bij de haven en zagen dat er veel gevist wordt: borden met de mededeling: “verboden vanaf de aanlegsteigers te vissen”. Toch waren er voldoende plekken waar je vanaf de kademuur kunt vissen. Veel plekken waren al bezet door witvissers met vaste stokken. Wij kozen voor een stuk kademuur waar de haven uitmondt in de IJssel. In feite een stuk kanaal van 100 meter tussen haven en rivier.

De kade ligt ongeveer 1,5 meter boven de waterspiegel. De waterdiepte is aan het begin van het kanaal ong. 2 meter  en waar het kanaal overgaat in de rivier zo rond de 3 meter.
Wij startten klassiek met een nimf (tungsten) aan 10/100 en 12/100. Met beetverklikker. Langzaam strippen leverde Marius enkele voorns op. Ik stond inmiddels helemaal aan het Blankvoorneind waar kanaal over ging in rivier. Rondom me allemaal draaiende vis. Ik schakelde over op een onverzwaarde nimf en ving de ene kleine roofblei na de andere. Niet groter dan 10 cm. Op enig moment stripte ik nogal snel m’n nimf binnen en toen knalde er een grotere roofblij op. Niet groot, wel sterk, zo rond 25 / 30 cm. Toen ik dit herhaalde brak m’n lijn, dit bleek niks te zijn voor een 10/00 tippet.

Ik schakelde over op 12/100. Marius stond 20 meter bij me vandaan en begon op dezelfde manier te strippen. Vanaf dat moment was vrijwel elke worp raak: ik heb niet eerder zoveel roofblei gevangen, steeds tussen 25 en 30 cm. Afgewisselde door windes, zo dik als straatklinkers. Toen ook mijn 12/100 werd stuk getrokken ben ik gelijk doorgestapt naar 18/100. Om m’n nimf snel te laten zakken, en dan snel binnen strippen maakte ik een combinatie van twee met tungsten gebonden nimfen, halve meter tussenruimte en de zwaarste boven. Inwerpen, paar seconden wachten, snel strippen en dan hing er weer een roofblei, of een winde of een blankvoorn, of een kolblei, of een brasem, of een snoekbaarsje.

In m’n vliegendoos vond ik een verdwaalde baarsstreamer, die heeft het maar even overleefd, bij de tweede worp werd die van m’n lijn gerukt. Toen maar weer verder met nimfen zodat de echte grote roofbleien niet zouden bijten. We waren daar niet op voorbereid, geen schepnet bijvoorbeeld.
Dit was wel een de meest bizarre vistrips van de afgelopen tijd. Samen hebben we – hoewel we na de vijftig vissen gestopt zijn met tellen- wel zo rond de 150 vissen gevangen. Allebei meerdere dubbels van winde, roofblei  en kolblei. We hebben gevist tot zonsondergang, nog een kopje koffie bij het visrestaurant en terug naar de Randstad.
We gingen kijken of we hier met de ’s-Gravenhaagse Vliegvisser een dagje zouden kunnen vissen. Onze conclusie is een beetje dubbel: prima viswater  ( vandaag wel, maar het kan ook anders zijn hoorden we, ’t blijft vissen) maar je kunt er niet echt met een groep terecht. Als je als groep de drie havens wilt bevissen valt de groep uit elkaar. Op zondag zijn er vermoedelijk meer  witvissers. Er is dan relatief weinig plek voor meer dan vier vliegvissers.  De grachten hebben we niet geprobeerd, daar kunnen we niet meer over zeggen dan dat lokale vissers vertelden dat er veel vis in trekt.
Heb je er een lange rit voor over? Ga dan eerst eens met een kleine groep is ons advies. Probeer dan ook eens wat andere havens langs de randmeren ( bijvoorbeeld Harderwijk) en meld ons de ervaringen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *