Visweek Birresborn 2014 – redelijk visrijk en heel gezellig

Van 24 tot en met 30 mei 2014 hebben we met z’n elven gevist in de Kyll (Vulkaneifel, Duitsland) ter hoogte van Birresborn. Een groep vliegvissers, dit jaar bestaande uit Gert van ‘t Riet, Tim de Vries, Leen Lock, Fred de Groot, Marius van Kampen,Twan Wouters, Hanafi Saleh, Ben Beusker, Marc Vliege, Hans Bollebakker en ik, was daar nu voor de derde keer in Vakantie huis Jana, dat onderdeel uitmaakt van Hotel zur Krone.

Het is een voortreffelijk arrangement voor een grote groep, alles onder een dak en vanuit het hotel prima verzorgd: elke ochtend werd rond half acht het ontbijt bezorgd, met extra broodjes om een lunchpakket mee te nemen naar het viswater.
En zo begon elke dag, met z’n allen stipt om 8 uur ontbijten, de vaatwasser inruimen en wegwezen, naar de rivier. De vergunning kochten we bij aankomst in het hotel. Voorwaarde om in de Kyll te vissen is tenminste een of twee dagen overnachten in de buurt en je moet de Duitse staatsvergunning tonen. Ik heb een vergunning voor 5 jaren gekocht voor 41 euro in totaal, aan te vragen bij het gemeentehuis in Gerolstein. Dat gaat simpel via internet. Het is ook mogelijk een jaarvergunning te kopen, maar dan moet je dat elk jaar weer opnieuw regelen.
Zur Krone beschikt over drie stukken water (strecken) van in totaal ongeveer 2 kilometer. De strecken liggen aaneengesloten maar er zijn drie plekken waar je kunt beginnen: Meest stroomopwaarts het deel dat wij “de spoorbrug” noemen, er is een parkeerplaats van waar uit je het water kunt bereiken, dan in het midden een gedeelte langs een grote weide, wij noemen dat “de ouwe lullen wei” omdat je daar ongehinderd door bomen en struiken kunt werpen, en dan het laatste deel meest stroomafwaarts, de zgn. Tankstelle, waar je echt het water in moet omdat beide oevers begroeid zijn. De drie strecken zijn gevarieerd, je kunt er in diepe gedeelten vissen met traag stromend water, maar er zijn ook behoorlijke stroomversnellingen. Kortom, voor iedereen een uitdaging, voor zowel liefhebbers van droge vliegen, nimfen en zelfs voor vissers met de Tenkara hengel. Dat laatste hebben Tim en ik uitgeprobeerd en het leverde een paar mooie forellen op.
De vangsten vielen over het geheel enigszins tegen. De echte volhouders die veel visuren maakten en vooral veel meters is het water maakten (het was echt zoeken waar de vis zat) hadden redelijke aantallen vis.

Marius scoorde in totaal ongeveer 80 forellen en kwam daarmee boven het gemiddelde uit. Omdat het de derde keer was, dat we met een groep daar visten, werd er vergeleken met de vorige jaren. Het eerste jaar, 2012, sprongen de forellen als het ware vanzelf aan je haak, dagen van 25 of 40 vissen waren normaal. Vorig jaar hadden we te maken met hoge waterstand en modderig water, weinig gevangen dus. Nu was de waterstand perfect en het water was helder. Een tweede aspect was het effect van het warme voorjaar. Gezegd werd dat de meeste insecten al uitgekomen waren, weken vroeger dan normaal. We waren in feite te laat voor de hatches die we in 2012 mee maakten.
Een van de problemen waarmee we te maken hadden was de overvloedige begroeiing in het water; enorme plakkaten waterplanten maakten het op sommige plekken heel moeilijk om te vissen, dat was echt voor de zeer ervaren werpers.

Tussen de stroken planten lagen vissen, dat was te zien en te horen als ze insecten van het water pakten, maar de vlieg er laten landen en hem daar even te houden was niet eenvoudig. Fred struinde de rivier af op zoek naar geschikte plekken en vond een plek van een meter of twintig waar de begroeiing wat minder was. Er was nog nauwelijks gevist en hij pakte dar in een half uur 7 mooie forellen. Voor alle vangsten gold overigens dat de maten van de vissen erg uiteen liepen. Of het waren vissen van rond de 15 cm, of het waren gelijk 25+ vissen.
Onze Rookie, Hans, die nog geen ervaring had op snel stromend water had wel een heel bijzonder begin van zijn visweek. Op de eerste dag ging hij onder leiding van Marius naar het stuk stroomopwaarts, bij de spoorbrug, en kreeg instructie hoe te vissen met de nimf. Na een korte uitleg en demonstratie van Marius wierp hij zin nimf keurig stroomafwaarts, had een aanbeet en hij landde een forel van 55 cm. Dat record is deze week niet overtroffen. Later in de week landde hij nog een keer een vis van meer dan 35 cm. Wat een kennismaking met vissen op snel stromend water.
Zoals ik al aan gaf vertrokken we vroeg in de ochtend naar het water. Niet vroeg genoeg naar de zin van Hans en Twan, want die besloten om het ook eens voor het ontbijt te proberen. Ze visten van half zes tot 8 uur, maar het leverde helaas geen spectaculaire vangsten op.

Het vissen in de avond stond onder tijdsdruk omdat we om 5 uur ‘s-middags verzamelden om te gaan eten. Onderdeel van de verblijfsformule was ook nu weer dat we ‘s-avonds niet zelf koken, maar een van de restaurants in het dorp of omgeving bezochten. We hebben inmiddels een voorkeur voor de Gasthof in het dorp waar je voor een goeie prijs heerlijke schnitzels kunt eten. Op de tweede plaats staat de Thai in Gerolstein, goeie hap, snelle bediening en goeie prijs. En wie daar geen zin in had kon in Hotel zur Krone eten, daghap of a la carte.
Donderdag was Hemelvaartsdag, alles gesloten, en daarom besloten we die dag te barbecueën. Samen met Twan deed ik de inkopen en we besloten met z’n allen om een experiment te houden: tussen de middag warm eten en daarna doorvissen tot donker.

De barbecue was overdadig en duurde tot 4 uur, in combinatie met de nodige biertjes en wijn was het gevolg dat bij deze en gene de ogen dichtvielen. Maar zo rond een uur of zes werd de draad weer opgepakt en ging vrijwel iedereen de avond in vissen. En dat bleek succesvol: er werd nog flink gevangen.
Omdat we dit jaar voor de derde keer op hetzelfde water visten zijn Marc, Hanafi, Marius en ik een dag in Luxemburg (Heiderscheidergrund) aan de Sure wezen vissen. Op zich redelijk viswater, minder gevarieerd dan de Kyll, vrij van waterplanten, maar helaas niet genoeg ruimte om daar met 10 man of meer te vissen. De bedoeling was om te kijken of Luxemburg een alternatief zou kunnen zijn voor Birresborn, waar sommigen nu drie keer hebben gevist. Ook is de hengeldruk daar vrij hoog, op sommige dagen telden we rond de 20 vliegvissers. We hebben afgesproken dat we de komende maanden onderzoeken of er goede visstekken zijn die aan onze eisen voldoen.
Conclusie? Veel plezier gehad en lekker gevist.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *