Vliegvissen in snel stromend water op forel en vlagzalm
DE VULKAANEIFEL EN LUXEMBURG, DICHTBIJ EN TOCH ANDERS.
Wij Randstad-ers zijn verwend als het om viswater gaat waar we met de vliegenhengel terecht kunnen: de vele polders tussen den Haag, Utrecht en Leiden waar de GHV veel viswater heeft, de aangelegde vijvers en plassen zoals in de Tanthof, de steden waar we op wintervoorn vissen, de Nieuwe Waterweg voor de Fint en de Zeebaars, kortom, we mogen niet klagen. Maar toch, iedere vliegvisser zal het beamen, vliegvissen wordt pas echt leuk als het water snel stroomt en we van de kant af moeten, het water in. Niet voor niks een waadpak en waadschoenen aangeschaft, toch? Op zoek naar forellen, vlagzalmen en soms kopvoorns. In de tijd dat ik lid ben van de ‘s-Gravenhaagse Vliegvisser heb ik al veel viswater in het nabije buitenland , Luxemburg en de aangrenzende Vulkaaneifel bevist. Mijn beste ervaringen wil ik graag met jullie delen, al is het maar omdat het er tegenwoordig op lijkt dat je vooral ver weg moet om leuk te kunnen vissen en vangen. Mijn ervaring is anders.
Ik heb de rivier de Kyll nu op diverse plekken bevist. Een aantal keren het stuk bij Birresborn, het stuk bij Murlenbach , het lange stuk stroomopwaarts bij Stadtkyll en het stuk bij Kyllburg en Malberg. Heb ik een voorkeur? Niet echt, behalve dat ik wel kwijt wil dat het stuk bij Stadtkyll typisch water voor het voorjaar is: dan staat er voldoende water. In Mei wordt het al heel veel minder.
Op dezelfde afstand van de Randstad ligt de Luxemburgse rivier de Sure. Ik vis met regelmaat vanaf de camping Bissen (in Heiderscheidergrund) en in Dirbach Plage. Mooi afwisselend water, camping Bissen verhuurt mooie chalets per nacht en je kunt er altijd een vergunning kopen. Het prettige van Luxemburg is dat je daar ook de staatsvergunning per dag kunt kopen. Voor de Vulkaaneifel (Kyll) moet je die vergunning voor een jaar (of vijf jaar) kopen. En zonder staatsvergunning kun je in de Eifel niet vissen, je krijgt domweg geen vergunning.
Overal kenmerken de Kyll en de Sure zich door verscheidenheid: de breedte varieert en daarmee de stroomsnelheid, de diepte kan uiteenlopen van enkeldiep tot staand drinken. De oevers zijn soms begroeid, maar er zijn ook stukken waar je meters kunt back-casten. De bodem is, denk ik, het meest besproken: je kunt op sommige plekken heel goed waden op kiezels, op andere plekken breek je zowat je benen van de rotsblokken. Ik ben steeds weer blij met m’n waadstok.
En wat maakt vissen op stromend water dan zo aantrekkelijk?
Ten eerste de vis die je er kunt vangen. Ik benadruk dat je er je best voor met doen, technisch qua werpen, je moet de juiste vliegen/ nimfen bv een Black & Peacock spider hebben en je moet voortdurend op zoek. Niet alleen de plekken vinden, maar ook de juiste periode van de dag. Aan de Kyll en de Sure is het, althans in mijn beleving, steeds weer anders. Waar ik het ene voorjaar mooie forel haakte, lukt het jaar daarop niks. Steeds weer verrast de rivier door veranderingen in de bedding, in het voorjaar kan het vele smeltwater ingrijpende veranderingen in de rivier veroorzaken.
Ten tweede zijn Luxemburg en de Eifel aantrekkelijk door de reisafstand. Vanuit de Randstad binnen 4 uren te bereiken. Volop hotels, pensions of campings. Daarmee is ook aangegeven dat in de Eifel, voor de Kyll de meeste vergunningen gekoppeld zijn aan een overnachting. Maar ook hierbij is mij ervaring positief. Met de ‘s-Gravenhaagse Vliegvissers huurden we een 12- persoons vakantiehuis (Ferienhaus) in Birresborn. Omgerekend per persoon een prikkie voor een week verblijf. Maar ik verblijf met evenveel plezier ook op een camping in Kyllburg, ik heb daar inmiddels een caravan met jaarplaats. Andere leden van de ‘s-Gravenhaagse Vliegvisser zweren al jaren bij een pension, het is allemaal mogelijk en de kosten vallen erg mee. In Luxemburg huur ik dan weer een chalet op camping Bissen. Bij Dirbach Plage vind je alleen een mooi hotel. De kosten zitten helaas vooral in de vergunningen. Die varieert tegenwoordig van 15 tot 18 euro per dag, zo kost een weekje vissen toch behoorlijk geld als je dat regelmatig doet. Vergelijk dat eens met onze vispas…….
En ten derde, waar het allemaal om draait: elke keer als ik naar de Kyll of de Sure ga hoop ik mijn PR qua bruine forel te verbeteren. Dat kan namelijk zomaar gebeuren, er zit veel en ongelofelijk grote forel. De topper was een forel van 55 cm door een van de leden van de ‘s-Gravenhaagse Vliegvisser in het stuk , bij Birresborn, eind mei 2014. Ik kom niet verder dan 40 cm, maar heb wel de ervaring dat je er veel kunt vangen op dagen dat het mee zit: meer dan 30 forellen aan de maat komt voor. Maar ik geef onmiddellijk toe dat je voor hetzelfde geld een dag vrijwel niks vangt.
Een vierde prettig aspect is dat de omgeving ook aantrekkelijk is voor een eventuele niet- vissende partner. De Vulkaaneifel biedt veel moois en is ook culinair aantrekkelijk. Je zit immers vlak bij de Moezel met schitterende stadjes en ook Trier of Luxemburg stad of Clervaux zijn snel bereikbaar.
Je kunt al vanaf 15 april vissen en het seizoen loopt door tot 15 oktober. Sla de zomermaanden over, dan staat er weinig water en zijn er te veel badgasten in je viswater.
Bijgaande foto’s geven een impressie.
Ik wil jullie inspireren om daar komend voorjaar te vissen. De aanstaande wintermaanden kun je vliegen binden. Wie meer wil weten kan op internet terecht, maar we hebben ook veel boeken en Dvd’s in onze bibliotheek. Ook over de vliegen en nimfen die je in dat soort water gebruikt. Loop gerust eens binnen op clubavond van de ‘s-Gravenhaagse Vliegvisser, elke dinsdagavond in de Topstek.
Tight Lines,
Chris van Elk
Hoi Chris, bedankt voor je tips en leuke blog.
Groet Maurice & Dick