Review Jagerspad in de omgeving van Boskoop

Een van de leden van de roofviscommissie, die de review over Hazerswoude had gelezen, tipte me om eens te gaan vissen in Boskoop langs het Jagerspad en aansluitende vaarten. De brede sloten zijn vooral in trek bij roofvissers, maar hij had er regelmatig ook vliegvissers gezien, zo mailde hij me.
Vanuit mijn woonplaats Zoetermeer is het een kwartiertje rijden: vanuit den Haag een stuk verder, de A12 op afslag Benthuizen, Benthuizen door richting Boskoop, vlak voor Boskoop linksaf een weg in de “de Roemer” heet. Helemaal uitrijden en dan rechtsaf “de Loete”op. Ook die helemaal uitrijden en na het oversteken van de spoorbaan met de bocht mee naar rechts, het Paddegat op en na 50 meter linksaf. Na 500 meter kom je dan op een T splitsing waar het Jagerspad begint. Het is een kruispunt van een aantal brede vaarten. Ik ben er de eerste keer gaan vissen in april. De vaarten waren na de winter nog niet begroeid met waterplanten en het vissen met een nimf ging prima. De wind uit het westen, in de rug, en het is goed mogelijk om tegen de overgelegen oever aan te vissen, die begroeid is met struiken, waarvan de takken ruim over het water hangen. En daar lagen veel voorns en baarzen. Mijn eerste middag, een uurtje of 3 vissen, sloot ik af met ongeveer 25 vissen, waaronder mooie ruisvoorns, witvoorns en een enkele baars. Een paar weken later, nog steeds in april, met Ton van Deursen  en Leen Lock gevist en samen vingen we 100 mooie voorns. Veelbelovend water dus.
Maar, de keerzijde is dat het water gaandeweg steeds meer dichtgroeit met waterplanten.  Het duurt een tijdje voordat die de  wateroppervlakte bereiken, want het water langs het Jagerspad is meer dan een meter diep, de andere vaarten iets minder.  Maar toch, begin juni werd het steeds moeilijker om de diepe plekken te vinden en leek het of de vis weggetrokken was. Waarheen blijft een raadsel, ik heb alle omliggende vaarten afgevist en weinig gevangen. Pas kort geleden, midden juni  was het weer mogelijk vis te vangen.  De plantengroei lijkt nu stabiel en nu zijn de open plekken te vinden waar de vis tussen zit. Met kleine (haakje 18) langzaam zinkende nimfen ving ik op die plekken, waar de ruisvoorns in scholen bij elkaar liggen, in twee uur tijd 20 voorns en natuurlijk ook weer baars, die altijd in is voor een  snel gestript nimfje, hoe klein ook. In het voorjaar schiet het onkruid langs de oevers snel omhoog, een stripmand is dan ook aan te bevelen, evenals een schepnet, een flinke ruisvoorn til je niet met 10/100 over het riet heen.
Het Jagerspad ligt een kleine kilometer voorbij de Loete, een plek die bij vliegvissers bekend is als snoekwater. Ik wil onze vrienden van de roofviscommissie niet het gras voor de voeten wegmaaien, maar het Jagerspad en de andere vaarten beloven ook voor vliegvissers goede roofvismogelijkheden.
Wel geldt ook hier een duidelijke waarschuwing, de vaarten liggen langs weggetjes waarover veel fietsverkeer komt. Heel goed opletten dus, zeker als je met streamers aan de slag gaat.Het water is goed te bereiken, je kunt overals langs de oevers lopen en als je de aanliggende vaarten ook bevist ben je wel een dag aan het wandelen. Parkeren kun je overal in de berm.
Mijn conclusie: schitterende landelijke omgeving met helder water. Gevarieerd vissen zowel nimf als droge vlieg en in de winter zou het ook nog wel een goede voornstek kunnen zijn omdat het water relatief diep is ten opzichte van de vele vaarten tussen de kwekerijen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *