Fintvissen op de Nieuwe Waterweg

Op zaterdag 20 juni 2015 was de traditionele FINT visdag van de ‘s-Gravenhaagse Vliegvisser. Om deels verklaarbare redenen waren slechts drie leden , Marius, Ton en Ben B. naar de landtong bij Rozenburg gekomen. Ik was er niet omdat ik -dom, dom, dom- de zondag als visdag had genoteerd; toen stond ik er om 09.00 uur in m’n eentje, dubbel pech dus.

Gedurende ongeveer 6 weken per jaar – in de periode mei/ juni – gaat de fint “los” in de Waterweg. Wij vissen stroomafwaarts vanaf de stormkering vanaf de strekdammetjes of wadend . Het is in deze periode vaak druk, de ruimte op de strekdammetjes is beperkt en de echte durfals gaan diep het water in. Wel goed de golven in de gaten houden, een vol waadpak is geen pretje.

Het vissen vraagt nog wel wat techniek, het werpen met een stevige zinklijn vraagt oefening. Maar als het eenmaal lukt en de groene nimfen zakken naar de bodem, dan is het spektakel. Een fint van 40 cm stekt stevig aan de lijn, een tippet van 30/100 is dan ook heel normaal. Maar ook om de vis aan op te tillen want het onthaken gebeurt met de onthaaktang een snelle polsbeweging en de vis zwemt weer. Pak je de vis beet, dan raken er zoveel schubben los dat de vis nog al beschadigt.
Marius, Ben en Ton vingen behoorlijk Fint, ik hoorde op de volgende clubavond getallen rond de 100 vissen. Na de zomer willen we toch wel even overleggen of we dit soort visdagen moeten blijven organiseren. Degenen die willen fint vissen trekken er toch wel alleen op uit. Maar je mist dan wel de gezelligheid van je clubmaten en het geroep om je heen: “hange!!, die vis!” als er weer iemand een vis binnen haalt.
Hierbij nog een patroon van een vangende Fintvlieg door Jan Ockhorst.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *