Riviervissen in de Lek bij Schalkwijk

Daar stonden we om 09.00 uur. Op een prachtige parkeerplaats zo aan de rivier de Lek achter de Rijndijk in Schalkwijk ( net onder Houten, dat weer net onder Utrecht ligt).

Iedereen was vol verwachting om mooie en veel vissen te vangen, want de omstandigheden waren goed: aangename temperatuur, vrijwel geen wind en regelmatig zagen we vis draaien.

Was het roofblij , winde of voorn die van de oppervlakte aan het azen was. We kwamen er de eerste uren niet achter, want geen van ons ving wat. Totdat Ben Beusker in een klap zijn leader kwijt was bij een aanbeet. Dat was het signaal om dan toch maar zwaarder te gaan vissen en de rolletjes 18/100 en 20/00 kwamen te voorschijn. Het idiote was dat we vervolgens, met de nimf en langs de stenen van de kribben in de rivier, grondelingen vingen. Die gelukkig wel heftig aanbeten, dus elke keer dacht je dat het iets beters / groter was.
Marius ving ze en al snel had ook Twan er een aantal. Maar door de bank genomen vingen we weinig. Met tien man: Marius, Ton, Leen, Nico, Frans, Eduard Twan, Ben Beusker, Job en Chris. We spraken een plaatselijke visser die ons wist te melden dat er met de vliegenhengel op de dag niet veel werd gevangen. Hij had dan wel gehoord dat het in de schemer beter ging, vooral langs de rietkanten. Daar hadden wij dus niet veel aan.

Rond lunchtijd begon het wat te regenen en de wind nam toe. De linkshandigen hadden daardoor de wind op de hand, dat gooide niet lekker, de enige plek waar het wel goed ging was op de zijkant van een krib met wind in de rug. We hebben er een aantal afgevist en ook de tussenliggende stukken water, die wat ondieper waren en waar minder stroom stond. Daar zagen we regelmatig grote vis draaien op de stroomnaad tussen binnenmeertje en hoofdstroom. Maar ja, vrijwel niet bij te komen en als je dat al haalde leek de vis ongeïnteresseerd in van alles, van droog tot booby.
Het dreigde een dag te worden van vooral veelworpen en weinig vis. Gelukkig maakte Marius zijn dag goed door uiteindelijk een redelijke voorn te haken. En de onze met zijn traditionele roze koeken.

Conclusie? Geen idee, maar een volgende dag riviervissen moeten we misschien toch meer voorbereiden door het water beter te verkennen.

Wie weet.

We gaan ons maar weer richten op het vissen op de Nieuwe Waterweg. Ik hoorde dat er verteld wordt dat de Fint is gearriveerd.
Tight Lines,
Chris van Elk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *