Review Elburg

Op de eerste zaterdag van december zou ik ‘s middags in Utrecht op ziekenbezoek gaan. Daar het een relatief mooie zaterdag zou worden en een afspraak om in Elburg te gaan vissen niet doorgegaan is, ben ik ‘s ochtends vertrokken met mijn vliegenhengel en heb een ‘ommetje’ langs Elburg gemaakt. Een zeer pittoresk stadje voor diegenen die niet van vissen houden.

Wel, daar zit vis (snoek, roofblei, baars, voren, brasem, kolblei, …). Volgens de Visplanner mag je daar overal vissen. Helaas kwam een BOA mij vertellen dat dit niet zo is. Het staat niet goed in de Visplanner. Volgens de BOA kost het veel moeite om dat te veranderen. Mijn ervaring is overigens een andere. Ik heb ooit eens met Sportvisserij Nederland gebeld en gevraagd naar de verantwoordelijke voor de Visplanner. Hij was erg blij met de melding en heeft de fout direct gecorrigeerd. Hij vertelde overigens ook dat het doel is om van de visplanner een ‘wettelijk document’ te maken. Dan moet echter alles goed zijn en iedereen zou daaraan mee moeten werken, b.v. door fouten te melden. Tot die tijd moet je de papieren lijsten bij je hebben (en eerst lezen ;-).
Maar goed, terug naar Elburg en de BOA. Het was een vriendelijke man, die mij toestond om alsnog een vergunning te kopen. De BOA wees naar een gebouw, een touwslagerij, naast de poort aan de Havenstraat (De Fa. Deetman, Havenstraat 2) waar je een vergunning kon kopen. Op de site van de HSV “De Poepenkolk” zijn echter nog meer adressen te vinden.

De vergunning kost €4,- per dag. Daarop staat duidelijk vermeld dat je niet vanaf de steigers in de haven en het havenkanaal mag vissen.
Dat betekent dat er maar een relatief klein gebied beschikbaar is. Zoiets als (voor de vliegvissers) in Brielle.
De meeste vis zou in het havenkanaal moeten zitten net boven het voor ons het toegestane gebied (de binnenhaven). Als je daar met een hele club komt, zal het dringen zijn. Tussen de boten en andere vissers die daar komen. Zie het kaartje van het beschikbare gebied en een copie van de regeltjes op de vispas.

Wanneer je in google-maps-satelliet (earth) kijkt zie je dat er, vanaf dit rood omcirkelde stukje, in de rest van de haven / havenkanaal allemaal steigers liggen. De Poepekolkers mogen daar vissen (niet in het hoogseizoen). Anderen niet. Alleen nog een stukje aan de monding van het havenkanaal – Flevomeer is dan nog beschikbaar. Echter ook de stadsgracht. Daar mag gevist worden. Er is een verbinding met een vistrap gemaakt tussen de haven en de gracht. Echter de vangst, werd mij verteld, is daar minder.

Je zag dat er vis aan het jagen was. Iemand zei dat het, naast snoek (ook >= 1m), met name ook roofblei en grote (ook 50 cm’s) baars was. Echter dit was te ver weg door de tegenwind en door boten / lantarenpalen / bomen aan de overkant van het parkeerterrein. De haven is diep: 3 – 4 meter. Dit is lastig met een beetverklikker. Ik heb ook zonder zo’n ding gevist en toen nog wel wat gevangen. Dat was niet veel: ruisvoorn, kleine kolblei en een kleine baars. Ik heb op de bodem gevist met een lijn waaraan een dropper zat. Die dropper heb ik op verschillende hoogten ingesteld. Dit had weinig effect evenals een variatie in de gebruikte nimfen.
Er werd veel ge-dropshot en gesnoekt. Met name met dode vis waardoor er weer allerlei lijnen in de weg lagen (dan moet je maar ook niet in het weekeinde daar gaan vissen). Ik heb echter niet gezien dat er een snoek o.i.d. gevangen werd.

Halverwege de middag heb ik de hengel weer op geruimd. Hoewel het erg weinig vis per kilometer was, had ik geen spijt van deze omweg. Misschien ga ik daar nog eens naartoe, maar dan niet in het weekeinde.

Tight Lines

Hugo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *