Wintervoorn in Brielle

Kneiters

Zondag 30 januari 2011, ons maandelijkse dagje uit met de vliegvisclub. Op het programma staat “wintervoornvissen in IJsselmeerhavens”. Maar na een tip van Erik de Noorman en een zeer geslaagde verkenning van Jan en Marius, werd besloten, vanwege de afstand en de vangsten van onze 2 verkenners, voor Brielle te kiezen.

Dus daar stonden we met 17 man aan de noordarm van de haven in Brielle, het werd voor sommigen, vanwege de kou en de vangsten, een zware dag maar voor heel wat mensen zijn ook persoonlijke records verbrijzeld.

Over de ochtend kan ik kort zijn: hengelogen dichtgevroren, stugge lijnen en geen vangsten (om 12.00 was er pas 1 vis gevangen, een baarsje van 5 cm!).

Maar we hadden geluk, er was een viswedstrijd aan de gang met de vaste stok en op een plek bij de 2de brug werden voorns gevangen en zo van een afstandje te zien ook aardige voorns, het formaat waar Jan en Marius ons al voor gewaarschuwd hadden (“ze zwemmen door je leader heen”, ja hoor).

Rond het middaguur hield de viswedstrijd op en zou er plaats voor ons zijn op de juiste stek.

Omstreeks die tijd werkte ik koffie met roze koek naar binnen (Marius weer fantastisch geregeld alles, vergunningen, koffie, eten, tips, chapeau!) en begon aan de wandeling naar de 2de brug. Toen ik daar aankwam stond de brug vol met vliegvissers, ik zag ook meteen waarom, de hengels van Rob, Perry en Hanafi stonden zo krom als een hoepel en er zaten vissen aan die wel heel veel sport gaven, ik dacht dat het roofblei of grote baars was maar daar kwam ik snel van terug.

Er was alleen een probleem, wat voor vissen het ook waren vanwege de hoge kant konden deze vissen niet uit het water getild worden dan zou gegarandeerd de leader breken. Gelukkig had Chris een vooruitziende blik: hij had een pannet op een uitschuifbare mopsteel gezet.

Toen ze geschept waren ging ik kijken, het waren dus voorns en vanaf dit moment wordt ik een beetje lyrisch.

Ik heb in het verleden grote voorns gevangen maar dit sloeg alles, vergeet de grote voorns in de polders en plassen, dit waren monsters het leek wel een andere vissoort.

Ik hoorde dat een van de eerste vissen 38 cm was (er zijn zeker ook over de 40 cm gevangen maar iedereen was aan het vissen, niet aan het meten), deze vissen waren gezond, sterk, hoog, massief, echt kneiters van vissen. Het was te zien dat de vissen in de zomer in het grote diepe Brielse Meer zwommen. De vissen waren echt 2 tot 3 maal zo zwaar als hun neefjes in ander water. Ik heb die dag een paar mensen horen zeggen dat ze nog nooit zulke voorns gezien hadden, laat staan gevangen.

Het deed er niet echt toe vanwege de vangsten maar het had niet veel met vliegvissen te maken. Er hing 8 man over een brugleuning naar hun verklikkertje te kijken die met veel moeite vanwege de drukte een meter onder de brug geworpen was. De vlieg moest zwaar over de bodem gaan (tungsten groter dan 3 mm en uitpeilen, ongeveer 3 meter diep) dan moest je net als met czechnymphing de vlieg heel licht door het water geleiden. Als de verklikker stopte of een tikkie gaf, aanslaan, heel voorzichtige aanbeten dus. De vangende vliegen waren divers: red tag, pt, fuzzyzwart, als het maar op de bodem kwam.
Door de drukte aan 1 kant van de brug kon niet iedereen die kneiters vangen en vreemd genoeg aan de andere kant van de brug 4 meter verder, werden een formaat kleiner en baars gevangen maar niet die knoeperts als aan de andere kant.
Dit is overigens niet altijd het geval, toen Jan en Marius 2 weken eerder in Brielle waren, werd er vis in de hele haven gevangen maar om een of andere reden lagen ze nu gegroepeerd.
Gelukkig had iedereen aan het eind van de dag wel vis gevangen, roofblei, blankvoorn en baars, ook de diegene die niet een goed plaatsje konden bemachtigen of niet op zo’n drukke plek wilden staan en gewoon wilden werpen.
Ik heb wel een halfuurtje op een “a-locatie” gestaan maar kon er dus niet een vangen, mm visser uit Spakenburg ons al gezegd, “d’r is toch geen mens, gewoon die steigers opgaan”
En ja, we hebben daar goed gevist. We hadden met de anderen om 13.00 uur afgesproken bij de auto’s om te lunchen en hebben hen toen ook ingeseind . Frans, Eduard en Marc hebben daar toen ook de middag doorgebracht en een behoorlijk aantal mooie voorns gevangen. mh wel gelukkig nog een redelijke baars en roofbleitje.
Maar ja, na al die lachende gezichten gezien te hebben, wil ik ook wel wat te lachen hebben dus van de week ga ik met Mike terug om die kneiters er uit te sleuren.

Oh ja een tip: ga komende winter naar Brielle in de haven vissen of had u dat al begrepen?

(naschrift redactie december 2016: het vliegvissen in Brielle is zeer beperkt toegestaan, lees de voorwaarden bij de vergunning of informeer bij de ‘s-Gravenhaagse vliegvisser)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *