De grote rivier op

In het kader van ons zomerprogramma, belandden we dit keer aan de Boven-Merwede bij Woudrichem. Vreemd genoeg was van onze oorspronkelijke groep van 15 man, op ondergetekende na, niemand met ervaring op de grote rivier.

Dat is wel jammer want het is op groot water hetzelfde als in polderwater, je moet er wat tijd insteken, om er achter te komen waar de vis is, welke vlieg te gebruiken en hoe presenteer ik deze. Dus deze dag misten we de ervaring. Maar vis er is wel op het droge gekomen.

Na een uitstel van 2 weken door het “prachtige” zomerweer stonden we op 31 juli eindelijk aan de Merwede met 10 man. Het weer trotserend waren ons 2 weken eerder 5 man voorgegaan. Daarvan wisten we dat we kribben met riet moesten zoeken en chartreuse vliegen moesten gebruiken. Deze 5 verkenners hadden allemaal vis gevangen, maar het meeste was klein op een paar maatse voorns, roofblei en winde na.

Daar sta je dan aan het grote water… waar te beginnen? Oké, naar de kribben vissen, af laten zinken en redelijk snel binnenstrippen, weer laten afzinken… Achter mij bij het strand zie ik steeds kleine kringen, waarschijnlijk van kleine roofblei waar het hier van wemelt. Als er een grote duwboot voorbij komt bereiken de golven het strand en hé een grotere kring tussen de kleine vissen. Mmmm zou het dan toch waar zijn dat roofblei jaagt op visjes die in problemen komen door boten…. Even de volgende boot afwachten, ja daar een plons tussen de visjes, aanwerpen, meteen strippen, beng. Nou die theorie klopt dus een roofblei van pak hem beet 30 cm, een meter uit de kant gevangen en dat na 10 minuten, het kan slechter. Ik vang hierna nog een aantal roofbleitjes en een serpeling maar allemaal mini uitvoeringen. Die serpeling is wel bijzonder, ik had deze nog nooit in Nederland gevangen en later op het internet kijkend blijkt dat op de plek waar wij gevist hebben de meest westelijke populatie zit.

Na een uurtje ga ik wat aan de wandel om de resultaten van de anderen te bekijken. Die is niet om over naar huis te schrijven, wat kleine roofblei, een goede baars en 3 blankvoorns. Wat me vooral opvalt is dat mensen elkaar opzoeken zelfs op zo’n groot water. Ze staan in groepjes bij elkaar en blijven ook staan ook al wordt er niets af nauwelijks gevangen. Het nadeel hiervan is dat wanneer er op een plek geen vis zit ook niemand wat vangt terwijl je eigenlijk zou moeten zoeken en wanneer je een goede stek heb gevonden de andere er eventueel bij haalt. Haast niemand heeft er ook de chartreuse nimf aan terwijl dat door onze verkenners was aangeraden, ik had al mijn vis op die nimf.

Ik ben niet mijn broeders hoeder dus struin ik verder van kribbe naar kribbe en van strand naar strand… kilometers. Blijf vangen maar klein, wel nog een nieuwe soort op mijn lijstje, een echte lelijkerd, een rivierdonderpad. Deze ochtend had ik ook mijn jaarlijkse duikpartij. Ik liep zeer fanatiek over een ondergelopen dam die plotseling ophield maar de stap was al gezet dus plons. Maar ik was het noodlot voor, mijn mobiel zat in een waterdichte zak. Denk nou niet wat slim van die René, dit doe ik pas na 2 verzopen mobiels en 2 digitale camera’s.

Tussen de middag komen we even bij elkaar om de resultaten te bespreken, die te wensen over laten ook al heeft iedereen een visje. Na de lunch besluiten Harrie en ik om niet meer naar de Boven-Merwede te gaan, omdat de vangsten tegenvallen, maar om de afgedamde Maas en ander water van onze vergunning (6 euro een jaarvergunning!!) te verkennen.

Dat werd dus een heel lange wandeling, kilometers om het prachtige dorp Woudrichem, zeer de moeite waard. Maar wat mooier was, we vingen vis. Ja het waren weer kleine roofbleitjes maar ik had ook een doublet (ja ik blijf een stroper) maatse winde, mooie ruisvoorn in een zijkreek en een wat grotere roofblei verspeelt die mijn kleine gehaakte roofblei aanviel. Aan het einde van de middag werd ik gebeld door Nico die naar huis moest voor zijn medicijnen, so let’s call it a day. De vangsten van de andere waren …… nul! Na de middagpauze waren de vangsten helemaal weggevallen. We kunnen ze natuurlijk op de kast krijgen door te zeggen dat het slechte vissers zijn maar ik moet zeggen dat er een andere reden was die ik meteen al zag toen we ‘s-ochtends bij het strand aankwamen. De rivier stroomde nauwelijks. Ik had al een praatje gehouden over de veiligheid vanwege de stroming maar de Merwede leek wel een sloot waar een beetje trek in stond. Het had dus ook geen zin om met een streamer en een zinklijn op een kribkop te gaan staan. Ik las een paar dagen later een artikel van Erik de Noorman die op dezelfde dag naar de Lek ging en hij is meteen omgekeerd toen hij zag dat de rivier stilstond. Dus geen stroming geen vis.

Maar iedereen van ons groepje heeft nu wat ervaring en we gaan zeker terug omdat het een mooie stek is. Volgende keer wat meer stroming en wat meer vis.
Tight Lines,
Rene Wetters

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *