Review Zoeterwoude

Zoeterwoude Dorp, ook weer zo’n aparte winterstek.

Zoeterwoude is een dorp dat even boven Zoetermeer ligt. Vanuit den Haag rij je over de A4 en neem je de afslag Zoeterwoude. Bij het stoplicht  aan het eind van de afrit, ga je rechtsaf en na 200 meter sla je links af  het dorp in en je rijdt rechtdoor tot een T- splitsing. Daar ligt het water al, je rijdt er overheen.  Je kunt naar links en je auto parkeren, je kunt dan direct in de brede vaart je hengel ingooien.  Als je daarna richting dorpscentrum loopt kom je uiteindelijk bij Het Watertje.

Je kunt op de T-Splitsing ook rechtsaf gaan en dan richting centrum rijden. Vlak voor Het Watertje ligt een parkeerplaats waar je je auto kwijt kunt. Vanaf die plek kun je Het Watertje afvissen.

Je moet de stekken in Zoeterwoude een beetje leren kennen. De diepte van het water is nogal uiteenlopend. Bij de parkeerplaats aan het begin van Het Watertje gaat de brede vaart onder de weg door. Daar ligt een brede kom, waar de diepte ongeveer 1,5 meter is. Een hele goede stek, maar vervelend om te  staan als het druk is met verkeer, vooral fietsers. Loop je Het Watertje af, dan kom je langs versmallingen in het water met kademuurtjes aan beide oevers. Doordat het daar smaller is, is het ook weer wat dieper. Stekken voor de grotere voorn, zo is de ervaring.
Merkwaardig genoeg doet de wintervoorn het ook op de iets ondiepere stukken van Het Watertje het goed. Op sommige plekken is het niet dieper dan 60 cm. Je bent continue je beetverklikker aan het verschuiven.  Zoeterwoude is ook in de herfst een leuke stek, dan heb je kans om veel baars(jes) te vangen.  Een dag waarop een van mijn vismaten meer dan 40 baarsjes haakte was geen uitzondering. In het voorjaar groeien de waterplanten er snel en kun je er al bijna niet meer vissen.
Er staat altijd een beetje stroming in het water, het aardige daarvan is, dat je je lijn gewoon kunt laten driften. Ook hier zijn de aanbeten weer nauwelijks zichtbaar, een lichte trilling van je beetverklikker is vaak het enige dat je ziet. Licht vissen is een aanrader. Qua soorten nimfen kun je het gebruikelijke repertoire uitproberen, maar mijn indruk is dat een nimf met wat kleur erin het net iets beter doet. Omdat het relatief ondiep is kun je met kleine en wat lichtere nimfen goed vissen. Dat betekent dat je ook met een minimale beetverklikker uit de voeten kunt.
Die grote aantallen geldt ook voor voorn. Het zijn over het algemeen geen grote vissen die je vangt, maar op een goede dag wel veel.  Maar, de omstandigheden wisselen er sterk. Het Watertje en de brede vaart waarop het uitmondt, vormen onderdeel van het afwateringsysteem van de polder. Als bij hoog water in de polder,  de sluizen in Katwijk open gaan, staat er een felle stroming en kan het water gewoon modderig zijn.  Na dagen van hevige regen moet je dus niet in Zoeterwoude zijn. Dan vang je weinig.
Bij de ervaren Zoeterwoude-gangers is de bakker een begrip, je kunt je er even opwarmen bij een kop koffie.  En, aan de foto’s is het goed te zien, net als in Maassluis sta je weer midden in de bebouwde kom, veel fietsers en wandelaars achter je. Maar de ervaring is dat de omwonenden er over het algemeen geen probleem van maken als je daar vist. Tenminste, zolang je niet over hun bruggetjes op hun erven komt, dat wordt niet gewaardeerd, ook niet als je lijn in hun tuin is komen vast te zitten.
Vanuit Zoeterwoude kun je het watertje afrijden en doorrijden naar Zuidbuurt, een stek die ook de moeite waard is. Je kunt daar bij de kerk parkeren.
Tot slot is het vermelden waard dat ook hier de snoek de voorn volgt. Niet zo spectaculair als in Maassluis, maar regelmatig wordt je verrast door kolken in het water..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *