Wintervoorn Bunschoten-Spakenburg 2015

Zondag 18 januari 2015 was de dag waarop we onze alternatieve wintervoorndag hadden georganiseerd. Alternatief in die zin, dat we niet langer als vliegvissers welkom zijn in Hoorn, waar we altijd goed vingen in de winter. Ook daar wil men geen vliegende lijnen meer over de openbare weg zien, jammer maar te begrijpen. Een aantal leden, Marius en Mark en Ton, Leen en Chris waren al eens gaan voorvissen in Bunschoten-Spakenburg, en kwamen redelijk enthousiast terug. Geen al te grote vangsten qua aantal, maar wel een goede visplek: veel lengte aan kades en mooi diep water. Dus: grote voorns.

Het was de 18e januari redelijk slecht weer, voorspelling regen, hagel en sneeuw. Toch waren Leen, Ton, Marc, Frans, Eduard, Gert, Hugo, Charles en ik er die ochtend al vroeg aanwezig. Om 9.30 uur gingen de eerste vliegen in de oude haven te water en werden de eerste voorns gevangen. Ton, Leen en ik liepen verder door richting het Nijkerkernauw , het grote open water. We hadden daar bij het voorvissen goed gevangen, maar nu lukte het niet, alleen veel kleine, en dan echt kleine, baars.

Nu wil het toeval dat er op de plek waar wij stonden te vissen een soort hangplek voor Spakenburgse mannen met honden is. Veel mannen laten in Bunschoten- Spakenburg hun hond uit rond 11 uur (na de kerk) en komen dan even ouwehoeren  ( ik kan het niet anders noemen, ik herkende dat roepen van onzin naar elkaar) voordat ze weer terugkeren naar de zondagsrust van huis. En omdat ze om een praatje verlegen zitten spreken ze de vliegvissers aan. ‘t Is tenslotte een vissersdorp waar ze niet flauw doen over een visje dat aan een haakje hangt.

Ton en ik kregen een goede tip van een lokale visser (elke dag achter de hengel, maar niet op zondag) “We moesten het eens proberen in de nieuwe haven, die pas een paar jaar geleden is uitgegraven. Daar worden grote dikke voorns gevangen”, zo vertelde hij. Ton, Leen en ik er naar toe: inderdaad een nieuwe haven met een prachtige steiger op een meter boven waterniveau. Maar overal bordjes met verboden toegang. “Daar moet je je niks van antrekke” had de doordeweekse visser uit Spakenburg ons al gezegd, “d’r is toch geen mens, gewoon die steigers opgaan”
En ja, we hebben daar goed gevist. We hadden met de anderen om 13.00 uur afgesproken bij de auto’s om te lunchen en hebben hen toen ook ingeseind . Frans, Eduard en Marc hebben daar toen ook de middag doorgebracht en een behoorlijk aantal mooie voorns gevangen.

Het werd nog boeiender toen we zagen dat twee lokale vissers de kant van de haven gingen bevissen met vliegenhengels tegenover de steigers, de andere oever, zogezegd. Hun hengels stonden bij elke worp krom, die mannen vingen echt grote voorns. Wij visten tussen de aangemeerde boten en pakten voorns van 15 tot 25 cm. Die twee aan de overkant vingen duidelijk grotere voorns. Een van hen wilde ons wel uitleggen waarom: zij visten zwaar op de bodem met zwarte nimfen met zilveren striping.

Toen zij weg waren hebben wij daar ook nog even gevist, het leverde Leen een doublet voorn op.
Het begon rond 15 uur te hagelen en dat ging over in natte sneeuw. Toch bleven Leen, Ton en ik tot ruim over vieren, we bleven vangen.
Een koude, maar zeer visrijke dag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *